Zawsze kochałem gotować. Nigdy jednak nie zajmowałem się tym na poważnie. Ale jeśli już tu trafiłeś, to znaczy, że albo jesteś moim znajomym, albo chcesz coś upichcić, albo jedno i drugie.Teraz chciałbym się podzielić z innymi tym, co sprawia mi przyjemność. Przepis to tylko sugestia, w kuchni idą większe eksperymenty niż w jakimkolwiek laboratorium, więc modyfikacje tego, co tu zamieszczę mile widziane. Docelowo chcę, aby każdy znalazł tu coś dla siebie, będą więc zarówno dania mięsne, wegetariańskie, zupy, desery, napoje, drinki. Serdecznie zapraszam do kontaktu i sugestii w komentarzach lub pod adresem e-mail: jakwasko@gmail.com
Blog > Komentarze do wpisu

Czerwona ambrozja - schab w sosie wiśniowym

Przerwa od ostatniego wpisu była dość długa. Kilka spraw się na to nałożyło, m.in. zmiana profilu bloga. Co się z nim stanie - niedługo się przekonacie :) Jednak na razie niezmiennie, smacznie i w miarę tanio. Schab w sosie wiśniowym. Zapraszam :)

Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki:

- 3,5 łyżki masła

- 500g schabu bez kości

- 3 cebule pokrojone w kostkę

- 2 łyżki świeżego rozmarynu

- szklanka bulionu

- 3 łyżki dżemu wiśniowego

- 2 łyżki czerwonego octu winnego

- sól i pieprz

Koszt składników: około 20 złotych

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzałem łyżkę masła i przyprawione solą i pieprzem mięso zrumieniłem z każdej strony

2. Schab przełożyłem do naczynia żaroodpornego z połową łyżki masła i polałem pozostałym z patelni masłem. Mięso wsadziłem do rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza piekarnika na około 35 minut

3. W czasie, gdy mięso spokojnie się piekło, przygotowałem sos. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła i dodałem cebulę z rozmarynem. Gdy cebula zmiękła dodałem bulion, dżem i ocet, wszystko wymieszałem i zredukowałem

4. Po wyjęciu z piekarnika schab odstawiłem na chwilę na papierowy ręcznik. Pozostały tłuszcz z naczynia dodałem do sosu i, grzejąc, poczekałem aż zgęstnieje. Całość podałem z ziemniakami, na które przepis już w krótce i łyżeczką dżemu (przepraszam za jakość zdjęcia, ale zaparował aparat)

Smacznego :)

Klasyk proszę Państwa!

środa, 07 stycznia 2015, vampirek-93

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/10 11:33:03
Na stek ten sos też powinien się nadawać prawda? Nie miałam pomysły z czym go dzis podać, więc wielkie dzięki! Czekam na przepisy na pancakes i burgery ;)