Zawsze kochałem gotować. Nigdy jednak nie zajmowałem się tym na poważnie. Ale je¶li już tu trafiłe¶, to znaczy, że albo jeste¶ moim znajomym, albo chcesz co¶ upichcić, albo jedno i drugie.Teraz chciałbym się podzielić z innymi tym, co sprawia mi przyjemno¶ć. Przepis to tylko sugestia, w kuchni id± większe eksperymenty niż w jakimkolwiek laboratorium, więc modyfikacje tego, co tu zamieszczę mile widziane. Docelowo chcę, aby każdy znalazł tu co¶ dla siebie, będ± więc zarówno dania mięsne, wegetariańskie, zupy, desery, napoje, drinki. Serdecznie zapraszam do kontaktu i sugestii w komentarzach lub pod adresem e-mail: jakwasko@gmail.com
Blog > Komentarze do wpisu

Szybka przek±ska na post, czyli paluchy chlebowe

Dzi¶ i za tydzień chcę zmazać nieco swoje winy za zeszłotygodniowy makaron z mięsem i wrzucić dania zahaczaj±ce o wegetarianizm. Będ± to przek±ski, a na dzisiaj przygotowałem paluchy chlebowe. Co¶, co wykonasz szybko sam, najesz się, a przede wszystkim nie wykosztujesz. Wreszcie więc po studencku i chrze¶cijańsku. Zapraszam :)

Czas przygotowania: około 40 minut

Składniki:
- kostka drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- 1kg m±ki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oliwy/oleju
- zioła suszone (mog± być jak najbardziej prowansalskie)
- sól

Koszt składników: około 7 złotych

Sposób przygotowania:
1. Drożdże zalałem ciepłym mlekiem i dodałem cukier. Wymieszałem i odstawiłem pod przykryciem na około 5 minut

2. Dodałem jajka, oliwę, sól, zioła i m±kę. Wyrobiłem ciasto na elastyczn± masę. To bardzo ważne, więc nie przesadzajcie z ilo¶ci± m±ki dodawanej w razie zbyt lepkiego ciasta. Wyrobione pod przykryciem odstawiłem na 25 minut


3. Po tym czasie z ciasta formowałem paluchy. Im cieńsze, tym szybciej się upiek± i będ± bardziej chrupi±ce


4. Paluchy posmarowałem oliw± i ułożyłem w blasze. Cieńkie należy piec 5-7 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Grubsze - trochę dłużej



Smacznego! :)

Najlepiej smakuj± z keczupem, majonezem lub dowolnym sosem, np. czosnkowym

Chleb. Z masłem. Ekhem.
');

Polecane wpisy