Zawsze kochałem gotować. Nigdy jednak nie zajmowałem się tym na poważnie. Ale jeśli już tu trafiłeś, to znaczy, że albo jesteś moim znajomym, albo chcesz coś upichcić, albo jedno i drugie.Teraz chciałbym się podzielić z innymi tym, co sprawia mi przyjemność. Przepis to tylko sugestia, w kuchni idą większe eksperymenty niż w jakimkolwiek laboratorium, więc modyfikacje tego, co tu zamieszczę mile widziane. Docelowo chcę, aby każdy znalazł tu coś dla siebie, będą więc zarówno dania mięsne, wegetariańskie, zupy, desery, napoje, drinki. Serdecznie zapraszam do kontaktu i sugestii w komentarzach lub pod adresem e-mail: jakwasko@gmail.com
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto, które musisz spróbować. Pomarańcza i jogurt w rozkosznym połączeniu

Ostatnio był łosoś, czyli dość słono. Pomyślałem, że warto w takim razie go przesłodzić i znalazłem. Genialnie proste i niezwykle smaczne ciasto. Każdy chyba lubi pomarańcze, a w połączeniu z delikatnym jogurtem są rozkoszą samą w sobie. Nie pisałem tego nigdy, ale ten przepis musicie wypróbować sami. Zapraszam! :)

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki
- 220 g cukru
- 2 jajka
- 500g jogurtu greckiego
- 150 ml oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pomarańcza (skórka + sok)
Krem
- 2 serki kanapkowe śmietankowe (100g, np. Turek)
- 100g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru

Koszt składników: około 20 złotych

Sposób przygotowania:
1. Jajka ubiłem z cukrem na gładką masę



2. Dodałem połowę skórki i sok z pomarańczy, olej, na końcu jogurt


3. Wszystko wymieszałem, dodałem przesianą mąkę z sodą. Wymieszałem. Ważne, żeby nie miksować, bierzemy łychę i robimy muła, tak, żeby nie było grudek



4. Masę przelałem do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i wsadziłem do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 50 minut


5. Wyjąłem i odstawiłem do ostygnięcia


6. W tym czasie zająłem się kremem. Masło ubiłem na gładką masę, w trakcie miksowania dodałem cukier puder i serek. Wstawiłem do lodówki na kilka minut (konkretniej trochę dłużej, aż ciasto wystygło, żeby krem się nie rozpuścił)




7. Gdy ciasto wystygło, wyłożyłem na nie krem i posypałem skórką z pomarańczy. Całość okazała się dziecinnie prosta i niespotykanie pyszna



Smacznego! :)

Jeśli mowa o pomarańczach, to nie mogło zabraknąć Pana Marka w szczytowej formie
');

Polecane wpisy