Zawsze kochałem gotować. Nigdy jednak nie zajmowałem się tym na poważnie. Ale jeśli już tu trafiłeś, to znaczy, że albo jesteś moim znajomym, albo chcesz coś upichcić, albo jedno i drugie.Teraz chciałbym się podzielić z innymi tym, co sprawia mi przyjemność. Przepis to tylko sugestia, w kuchni idą większe eksperymenty niż w jakimkolwiek laboratorium, więc modyfikacje tego, co tu zamieszczę mile widziane. Docelowo chcę, aby każdy znalazł tu coś dla siebie, będą więc zarówno dania mięsne, wegetariańskie, zupy, desery, napoje, drinki. Serdecznie zapraszam do kontaktu i sugestii w komentarzach lub pod adresem e-mail: jakwasko@gmail.com
Blog > Komentarze do wpisu

Main event romantycznej kolacji. Prosto z Hiszpanii

Pollo a la chilindrón. Brzmi poważnie, co nie? I tak ma być na kolacji dla dwojga. Jednak przygotowanie tej potrawy nie przysparza wielu problemów. Dla miłośników kurczaka i kuchni hiszpańskiej będzie to idealna potrawa. Zapraszam :)

Czas przygotowania: około 1 godzina 20 minut

Składniki:
- pierś z kurczaka (może być też jagnięcina)
- 10 dag szynki serrano
- 1 mała cebula biała i 1 mała cebula czerwona
- 2 papryki czerwone
- 4 średnie pomidory
- 50 ml czerwonego wina (zostaje na później :) )
- 150 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 3 łyżki papryki w proszku
- olej
- sól, pieprz

Koszt składników: około 30 złotych

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokroiłem na osiem części, posoliłem, popieprzyłem i posypałem dwiema łyżkami papryki



2. Na rozgrzanym oleju podsmażyłem szynkę serrano (około 8 minut na małym ogniu). Wyjąłem z tłuszczu i wyłożyłem na papierowy ręcznik



3. Na tym samym oleju podsmażyłem kurczaka (średni ogień po 5 minut na stronę). Po tym również wyjąłem go na papierowy ręcznik




4. Cebule pokroiłem w drobną kostkę i zeszkliłem na tym samym oleju (4 minuty na małym ogniu)



5. Pokroiłem papryki w drobną i pomidory w grubą kostkę. Dodałem do cebuli i utrzymywałem na małym ogniu przez 4 minuty




6. Po tym czasie dodałem bulion, wino i paprykę w proszku. Wymieszałem wszystko i poczekałem aż zabulgocze


7. Gdy całość zaczęła bulgotać dodałem kurczaka i szynkę, całość wymieszałem


8. Całość przykryłem i dusiłem na małym ogniu przez 40 minut. Po 20 minutach przemieszałem i kawałki kurczaka przewróciłem na drugą stronę (tak, mam za małą pokrywkę ;) )


9. Całość podałem z mieszanką sałat, bo ma być to kolacja, a nie obiad. Siły jeszcze mogą się przydać w taki wieczór ;)


Smacznego!

Chłopaku! Nie zapomnij o kwiatach!
');

Polecane wpisy